Zobacz temat
zasiłek przeemerytalny
|
|
leprzy59 |
Dodany dnia 23-11-2013 22:56
|
![]() Początkujący użytkownik ![]() Postów: 12 Data rejestracji: 21.11.13 |
Witam Jestem od kilku dni na forum. Proszę o pomoc, poniewaz otrzymałem z ZUS zawiadomienie o wszczęciu postępowania na okolicznośc ustalenia zasadnosci zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych jako osoba wykonujaca PN u płatnika składek w okresie 2006-2009. Słyszałem ze moge sie powołac na art.61 par.2. Jak mam odpisać.. Do wtorku mam czas. Edytowane przez Maja9 dnia 27-10-2014 12:24 |
|
|
rita1610 |
Dodany dnia 24-05-2014 14:54
|
![]() Nowicjusz ![]() Postów: 1 Data rejestracji: 24.05.14 |
Witam serdecznie mam następują pytanie. Mój mąż jest na ww. zasiłku(10,5 lat) i w m-cu lipcu br. nabędzie uprawnienia do pełnej emerytury, czy powinien udać się do ZUS i poprosić o ponowne naliczenie emerytury?. Za udzielenie odpowiedzi b.dziękuję |
|
|
annatur1 |
Dodany dnia 24-05-2014 22:25
|
![]() Doświadczony użytkownik ![]() Postów: 338 Data rejestracji: 05.01.10 |
Na pewno należy złożyć wniosek o obliczenie emerytury. http://www.gofin....zenie.html annatur1
|
|
|
Artemis |
Dodany dnia 25-05-2014 12:01
|
![]() Weteran ![]() Postów: 550 Data rejestracji: 18.06.10 |
rita1610 napisał(a): Witam serdecznie mam następują pytanie. Mój mąż jest na ww. zasiłku(10,5 lat) i w m-cu lipcu br. nabędzie uprawnienia do pełnej emerytury, czy powinien udać się do ZUS i poprosić o ponowne naliczenie emerytury?. Za udzielenie odpowiedzi b.dziękuję Tak. Powinien udać się do ZUS i złożyć wniosek o świadczenie emerytalne oraz wszystkie dokumenty jakie składa się w takiej sytuacji. Przede wszystkim świadectwa pracy. Jeżeli nie ma wszystkich bo np. zaginęły to musi się udać do archiwum, ustalić czy zakład w którym pracował istnieje, ustalić adres i wystąpić o duplikat świadectwa. Należy również złożyć od byłych pracodawców Rp7 w sprawie ustalenia kapitału początkowego. Warto pobierać Rp7 nawet od pracodawcy na bieżąco przy otrzymywaniu świadectwa pracy. Dlaczego? Otóż pracodawcy ( oczywiście nie wszyscy) wobec pracowników nie do końca są w porządku. Kiedy firmy znikają z rynku pracy trudno takie dokumenty historycznie otrzymać. Warto Rp7 posiadać bo od tego zależy wysokość naszej emerytury. |
|
|
wolanczykk |
Dodany dnia 04-02-2016 11:39
|
![]() Nowicjusz ![]() Postów: 5 Data rejestracji: 01.02.16 |
Jeśli chcecie Państwo dostać szybszy zasiłek emerytalny, to najlepiej udać się do ZUSu i poprosić o specjalne pismo, które musicie wypełnić. Wcześniej proponowałbym zadzwonić na infolinię ZUSu i dowiedzieć się wszystkich szczegółów. Na infolinii na pewno ich udzielą. Następnie najlepiej wybrać się do okienka ZUSu i nie mówić jakie mamy informacje, tylko niech sami Wam powiedzą, żebyście mieli pewność, że z biura ZUSu i infolinii wszystko się pokrywa.
Edytowane przez wolanczykk dnia 07-02-2016 19:46 Prosięta i warchlaki http://venneker.pl/warchlaki. Gabinet Równowaga Wrocław, ul. Kazimierza Wielkiego - psychoterapeuta Gestalt
|
|
Przejdź do forum: |